Az amerikai hot dog őrületről

A hot dog szerves része az Egyesült Államok élelmiszer kultúrájának, így az amerikai hot dog iránti rajongás több mint 2,4 milliárd dollárt hozott az USA kiskereskedelmének 2016-ban.

A legtöbb amerikai hot dog a Los Angeles-i lakosok körében fogy, őket követi szorosan New York és Philadelphia. A New York stílusú hot dogok verik a büszke chicagói vonalat, mivel ott ketchup hozzáadása nélkül készülnek a virslis remekek. Utóbbit az amerikai hot dog etikai bizottsága, a Nemzeti Hot Dog és Kolbász Terméktanács szankcionálja. Mindemellett legalább egy tucat amerikai város állítja, hogy ő készíti a legjobb hot dogokat és ezek közülük sok méltán büszke a saját termékére.

Csak a Függetlenség Napján 150 millió amerikai hot dog fogy az USA-ban, míg egy év alatt 7 milliárd db kerül felhasználásra Amerika szerte. A fogyasztók által legkedveltebb helyeknek a repülőterek, éttermek és baseball meccsek számítanak.

Egy 2016-os felmérés szerint utóbbi alkalmak 19,4 millió darabos eladást jelentettek egy év alatt.

Bár az amerikai hot dog minden sportesemény helyszínén fogyasztható, mégis különösen erősen kapcsolódik a baseballhoz. Minden meccs helyszínén rendelkezésre áll az amerikai hot dog kínálat színe java. Egy családi kirándulás bármely baseball meccsre (beleértve az iskolait is) csak akkor lehet teljes, ha a közös hot dog fogyasztásra is sor kerül. A baseball játék televíziós közvetítésein mindig közeli képet mutatnak a rajongókról, amint élvezettel fogyasztják kedvenc hot dogjaikat, miközben az árusok a kilátókon fel-le szaladgálva kínálják forró portékáikat.

Mind a baseball, mind a hot dog erősen amerikai kulturális szimbólum, a kettő együtt pedig sérthetetlen nemzeti kultuszképnek minősül.

Továbbra is a nyári hónapok jelentik a hot dog szezonját Amerikában. Ilyenkor átlag 38%-al emelkedik a hot dog fogyasztás országszerte. A júliust ki is nevezték Nemzeti Hot Dog Hónapnak. Szakértők szerint a népszerű étel fogyasztása országszerte tovább fog nőni az USA-ban.

Mi magyarok, ha őrülten nem is rajongunk a hot dogért, egy rendezvényen azért mindig a legkelendőbb ételek közé tartozik. Amennyiben egyenesen az amerikai életérzést közvetítő hot dog kocsikból kínálják a gőzölgő, roppanós virsliket, úgy garantáltak az ételpult előtti kígyózó sorok.

A NEW YORK HOT DOG catering szolgáltatásunban 20 másodperc alatt készítünk el egy amerikai hot dogot, így több ezer fős rendezvényeken is fennakadás nélkül kiszolgáljuk az éhes szájakat.

Egy másik elmélet szerint a Red hot dachshund néven futó, az amerikai baseball pályákon óriási népszerűségnek örvendő ételre Tad Dorgan sport-karikaturista figyelt fel 1901-ben. Másnap egy kettévágott zsemlébe helyezett valódi kutyát rajzolt az újság sportrovatába. Mivel nem tudta, hogy mit jelent pontosan a dachshund név, ezt írta karikatúrája alá:

„Get your hot dog!” (Szerezd meg a hot dogodat!).

A hot dog 19. századi, első sikerei után is töretlen népszerűségnek örvend az amerikai gasztro kultúrában. A legegyszerűbb frankfurti virsli, ketchup, mustár és hot dog kifli variációktól a legextrémebb kombinációkig találunk példát az amerikai hot dog fogyasztók körében. Catering szolgáltatásunk a híres New York-i hot dogok ízvilágát varázsolja a magyar hot dog rajongók asztalára.