Folytatva a történetet, hogyan kaptak ezek a finom ízesítésű virslik kiflikabátot és különböző szószos, sajtos és egyéb kiegészítőket, lássuk, mégis hogyan került végül Amerika a képbe, és minden előzmény ellenére, hogyan vált a street food hot dog hazájává mégis.

Bár az USA szerepe nagyon fontos, mégis kimondhatjuk, hogy a virsli eredetileg európai receptek alapján készült és ez terjedt el a tengerentúlon, mintegy kiindulópontot biztosítva az amerikai hot dog-oknak. Az igazán színes és változatos hot dog stílusokat, ízkombinációkat és az összetéveszthetetlen amerikai életérzést azt már ők adták hozzá, és tették világhírűvé a kis hot dog-okat.

A történetnek ez a része pedig 1893-ban indult, amikor is a Chicago-ban megrendezett Kolumbiai Világkiállításon az árusok meglepetésére, meglepően sok virsli fogyott. Ott figyelték meg állítólag, hogy a németek kenyérrel ették a virslit, és mivel ők már nagy múltú „virsli- és kolbászkultúrával” rendelkeztek addigra, irányadó lett ez a szokásuk. Ezt az alapötletet már csak tovább kellett gondolni, és a forró főtt vagy sült virsliket hamarosan már hasonló, hosszúkás formájú pékáruban árulták utcai árusok és talponálló falatozók. A hot dog pedig immár az amerikai street food egyik alappillére lett.