Előző cikkünkből már kiderült, hogy a vattacukor különleges állagát és ízét már a 18.század vége óta élvezheti az emberiség. Egyes források szerint az amerikai William Morrison és John C. Wharton párosának köszönhetjük az első, St. Louis-i Világkiállításon debütáló vattacukor készítő gép elkészítését.


Ugyanakkor, más források szerint már korábban is ismerték és fogyasztották a vattacukrot, és több országban is voltak hasonló édességek, amelyek hasonló technikával készültek. Az Indiában és Kínában készült édességek például már sokkal régebben ismertek voltak, és hasonló eljárással készültek, mint a vattacukor.


Bármelyik verzió is álljon közelebb az igazsághoz, a vattacukor gyorsan elterjedt és népszerű lett az Egyesült Államokban és más országokban is. A vidámparkok, vásárok és ünnepi rendezvények elengedhetetlen édessége lett, világszerte gyerekek és felnőttek kedvencévé vált.


A vattacukor története az édességipar kreativitását és fejlődését mutatja be. A színes és finom édesség, amelyet ma már szinte mindenütt megtalálunk, egykor egy egyszerű ötletből és kísérletezésből született, és azóta is színesíti az ünnepi alkalmakat és eseményeket világszerte.