A klasszikus amerikai hot dog egy puha hot dog zsemlébe csomagolt virslin, valamint a tetszőlegesen és ízlés szerint rányomott ketchupon és/vagy majonézen kívül nemigazán tartalmazott mást. Később ehhez csatlakozott a pirított hagyma, sajt és mára már szinte nincs is olyan alapanyag, vagy feltét, amivel ne túrbózhatnánk fel egy alap hot dog bucit.

Magyarországon gyakran teszünk bele savanyúságot, koviubit, illetve friss zöldségeket, ami általában szeletekre vágott paradicsom vagy kígyóuborka. Próbáljuk ki egyszer coleslaw salátával, vagy avokádókrémmel is! Curryvel és friss korianderrel pedig keleties ízvilágot kreálhatunk. A ketchup és majonézen kívül van, aki mustárral szereti, de a különböző szószok és mártások is igen elterjedtek. Például egy pikáns chilis mártás, mézes mustáros öntet vagy egy cheddar sajtos szósz máris különlegesebbé varázsolja a legegyszerűbb hot dog szendvicsünket is.

A hot dog alapja a roppanós és ízletes virsli, amelyből szintén már számtalan ízesítésűvel találkozhatunk a boltok polcain. Lehet sajtos, füstös, fűszeres, vagy csípős, baconbe tekert, sőt, már mentes verziót is választhat magának, aki arra vágyik. Ha mindez nem lenne elég, érdekesebbé tehetjük az alap hot dogunkat extrán sajtos szarvacska tésztával, vagy laktatóbbá tehetjük, ha ráhalmozunk néhány kanál chilis babot. A kész hot dogokat egy tepsire helyezve meg is grillezhetjük, így még jobban összeérnek az ízek és a ráhalmozott sajt is lágyan ráolvad majd a hot dogra, aminek valóban nehéz ellenálni.