Hot dog kultúra – mert a kutyát forrón szeretjük

Számtalan elmélet létezik a hot dog eredetéről. Annyi biztos, hogy bár az egyik legnépszerűbb amerikai étel, mégis a németekhez fűződik a feltalálása.

A 19. század közepén Frankfurtban, Johann Georg Lahner bajor hentes keze által megszületett a frankfurti virsli, aminek állítólag akkora sikere volt, hogy II. Ferenc József császár is rendszeresen rendelt belőle. Később a frankfurti virsli német bevándorlókkal együtt Amerikába került. Hosszúkás, tacskóra emlékeztető formája miatt „dachshund” (tacskó) néven kezdték el árusítani a tengerentúlon.

Charles Feltman, német hentes 1867-ben nyitotta meg a világ első hot dog standját New Yorkban, Coney Island-en. Frankfurti virslit és savanyú káposztát árult Red-hot dachshund néven

Egy szintén Németországból emigrált férfi 1880-ban kezdte St. Louis utcáin árulni a frankfurti kolbászkákat. Ezekhez kezdetben fehér kesztyűt adott, hogy a vásárlók ne kenjék össze magukat. Úgy gondolta, a kesztyűket visszaszolgáltatják neki az étel elfogyasztása után. Amikor rájött, hogy ez nem történik meg, felkért egy péket, hogy készítsen a virslikhez megfelelő pékárut. Ettől kezdve ezekbe csomagolta bele a frankfurti kolbászkákat úgy, hogy közben tiszta maradt a vásárlók keze.
Ekkor született meg az a hot dog kifli, ami azóta is a roppanós frankfurti virsli elmaradhatatlan párja.

A St. Luisi diákok körében nagy sikert aratott az egyszerűen és gyorsan elfogyasztható „szendvics”. Az egyik elmélet szerint e diákokhoz köthető a hot dog név első használata. A 19. században ugyanis nyílt titok volt, hogy a kolbászok töltelékéhez előszeretettel kevernek kutyahúst. A diákok a hot-dog gúnynévvel hangot adtak ennek a feltételezésnek, mégis előszeretettel fogyasztották a népszerű ételt.

Egy másik elmélet szerint a Red hot dachshund néven futó, az amerikai baseball pályákon óriási népszerűségnek örvendő ételre Tad Dorgan sport-karikaturista figyelt fel 1901-ben. Másnap egy kettévágott zsemlébe helyezett valódi kutyát rajzolt az újság sportrovatába. Mivel nem tudta, hogy mit jelent pontosan a dachshund név, ezt írta karikatúrája alá:

„Get your hot dog!” (Szerezd meg a hot dogodat!).

A hot dog 19. századi, első sikerei után is töretlen népszerűségnek örvend az amerikai gasztro kultúrában. A legegyszerűbb frankfurti virsli, ketchup, mustár és hot dog kifli variációktól a legextrémebb kombinációkig találunk példát az amerikai hot dog fogyasztók körében. Catering szolgáltatásunk a híres New York-i hot dogok ízvilágát varázsolja a magyar hot dog rajongók asztalára.