A kolbász az egyik legrégebbi formája az előre elkészített ételeknek. Az első említések Homérosz írásaiban jelennek meg, Kr. e. 9-ik században.

Tradicionálisan a németországi Frankfurt városát tekintik a kolbász őshazájának, de valójában az első, mai Frankfurtihoz hasonló kis kolbászkákat, melyeket kiskutya, vagy „dachchund” néven emlegetnek, egy Coburgban élő hentes, Johann Georghehner készítette az 1600-as évek végén. A nevét igazából azért kapta, mert később, Georghehner Frankfurtba utazott és ott kezdte reklámozni a kolbászt, így valójában innen ismerte meg a világ.

1987-ben Frankfurt városában ünnepelték meg a Frankfurti virsli 500-ik születésnapját!

Azt mondják, hogy a Franfurtit 1487-ben készítették először, négy évvel az előtt, hogy Kolombusz Kristóf vitorlát bontott volna, hogy végül felfedezze Amerikát. Bécs lakosai szerint a bécsi virsli volt az első, amit hot dogba tettek, így annak feltalálását maguknak tulajdonítják. Úgy tűnik, tehát, hogy az Észak Amerikai Hot Dog, valójában egy már régóta, széles körben ismert európai étel, melyet az itteni hentesek mindenfelé ismernek és készítenek, évszázadok óta.

Amerikában, az első tejes kiflibe rakott virslis hot dogot, valószínűleg egy német bevándorló kezdte árusítani, egy kis kocsiból, az 1860-as években. Az első hivatalos Coney Islandi hot dog árusító bódét 1871-ben Charles Feltman, német pék nyitotta meg és az első évben 3684 darab hot dogot adott el.