Számtalan virsli fajta található ma már a boltok polcain. Az egyes márkák kínálatában az ízesített, füstölt, roppanós, bécsi és már az e-szám mentes virslik is helyet kaptak. Vannak ducibbak, fűszerezettek, sajtosak és egész kicsi méretűek is. De mi alapján válaszunk a tucatnyi virsli fajta közül?

Ha nem látunk jól, mindenképpen vigyünk magunkkal a boltba szemüveget, hogy alaposan át tudjuk tanulmányozni a virsli hátulján feltüntetett hozzávalókat. Általánosságban elmondható, hogy a magasabb hús tartalmú virsli fajta talán jobb, kevesebb hústartalmú társaiknál. De ne legyenek illúzióink. A virsli egy pépesítéssel készülő húskészítmény, és az élelmiszerkönyv nagyon laza követelményeket támaszt a virslivel szemben.

A hagyományos virsli fajta alapanyagai a következők: 40% marhacomb, 35% sertésszalonna, 20% jég és fűszerek. De a legtöbb mai virsli sajnos már tele van ízfokozókkal, aromákkal, színezőanyagokkal, tartósítószerekkel, vérplazmával és szójafehérjével is. A hús helyett pedig mechanikailagszeparált húst használnak. A fentebb leírtak nem tűntetik fel túl jó színben ezt a közkedvelt ételt, de akad azért a piacon elfogadható minőségű és ha nem napi szinten fogyasztjuk, akkor bármelyik változat belefér, válaszuk azt, amelyiket a legjobban szereti a család.